שאלה: האם ניתן להכשיר תנור אפיה לפסח?


תשובה: בענין זה דן מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל בכמה מקומות בספריו (שו"ת יביע אומר ח"ה יו"ד סימן ז ועוד). והנושא מורכב מאד מבחינה הלכתית. ואנו נכתוב את הדברים בקצרה:


הדבר ידוע שבשעת האפיה, המאכלים מעלים אדים שנדבקים בדפנות התנור ונבלעים בו, הוא הגיע כשאופים מאפה נוסף בתנור, חוזרים חוזרים האדים ונפלטים ונכנסים למאכלים שאופים אחר כך בתנור. ומכאן יצא הנהג שנוהגים שלומי אמוני ישראל, שבכל ימות השנה המשתתפים בתנור אחד לבשר ולחלב, אלא אם כן מכשירים את התנור בין מאכלי בשר למאכלי החלב.


והדבר ידוע, וכפי שביארנו מגע הקודמות, שכל דבר שבלע טעם של אוכל, למשל, סיר שבישלו בתוכו בשר, הדרך להכשיר אותו הכלי, היא באותו אופן שהכלי בלע טעם מאכל. וכפי הכלל "כבולעו כך פולטו". כלומר, כפי שהסיר בלע את הטעם, כך הוא פולט אותו. אזסיר מתכת שמשתמשים בו לתבשילים רותחים על האש, יש להכשירו על ידי "הגעלה", שיכניסו את הסיר לכלי גדול שיש בו מים רותחים על גבי האש. ועל ידי ההגעלה הסיר יפלוט את כל טעם המאכלים שבלע קודם לכן.


ומרן השלחן ערוך (בסימן תנא) כתב, שכלים שמשתמשים בהם על ידי ה"אור", כלומר, על ידי אש, צורת ההכשרה שלהן היא על ידי האש. וזהו שנקרא "ליבון". ואחד, שיפודים שמשתמשים בהם על גבי האש, כדי להכשירם יש ללבנם באש, עד שניצוצות אש יצאו מהשיפוד (כלומר, עד שהוא יאדים מרוב החום). ולמרות שבשעה שצולים עם השיפודים הם לא מגיעים לחום רב כל כך עד שיאדימו, מכל מקום ההכשר בליבון, כך היא, שיחממו את השיפוד עד שיאדימו ממש הרבה.


ולפי זה עובד על התנור.


אולם בתנורים שלנו, כתבו הפוסקים, שמאחר ולא רגילים להשתמש בגוף התנור ממש, אלא באמצעות תבניות שפוסטות בתוכו, הרי לגבי התנור עצמו אין אנו חוששים אלא מצד האדים שמתפצרים בתוכו בזמן הבישול או האפיה. ומאחר והתנור בלע את טעם המאכלים על ידי האדים שלהם, אם כך, גם צורת ההכשרה שלו תהיה על ידי חימומו לחום הכי גבוה שאפשר להסיק אותו, ויהיה די נוסף כדי להכשירו.


אבל באמת יש בזה מחלוקת הפוסקים, ויש אומרים גם התנורים שלנו צריכים הכשר לפי ליבון באש ממש. יש שמחמירים שלא להכשיר את התנור כלל, וקונים תנור מיוחד לפסח. ויש אומרים גם שמבחינה מעשית קשה מאד לנקות את התנור עד כדי כך שלא ישארו בו פירורי חמץ, וגם הם מחמירים שלא להשתמש בתנור חמץ בפסח, אלא אם כן מדובר בתנור שמסוגל להגיע לחום רב מאד, (פירוליטי), שמתנקה היטב היטב. אבל בתנורים הרגילים לא משתמשים כלל בפסח.


אולם מעיקר הדין, לגבי תנור שהשתמשו בו בחמץ, כתב מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, שיש אופן להכשירו, ובנו הגאון הראשון לציון רבי יצחק יוסף שליט"א, אף הוא כתב בענין זה, (קוט יוסף ח"ג עמוד שס), ופסק למעשה בזו הלשון:


תנור אפיה חשמלי, יש לנקותו היטב עד כמה אפשר, ולהמנע מלהשתמש בו עשרים וארבע שעות לפני שיכשירו אותו, כך ידליקו אותו לחום הכי גבוה שאפשר, וישאירוהו דולק עשרים דקות, באופן שחום התנור יסלק לגמרי את הזעה (האדים) המועטה שישנה בתנור.


ובאופן זה, לדעת מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, ניתן יהיה להשתמש בתנור אף לפסח. (אבל התבניות של התנור, יש להכשירם על ידי ליבון באש ממש. ונוהגים להשתמש בתבניות מיוחדות לפסח, או בתבניות חד פעמיות. ויש מיקלים להגעילם במים רותחים).


היום נשלח יחד עם ההלכה יומית, קובץ המסביר את אופן ההכשר של רוב ככל סוגי הכלים , ובכלל זה סוגי שיש חדשים שיש בזמנינו. המאמר באדיבות המכון למצוות התלויות בארץ, הגאון רבי שניאור זלמן ריוח שליט"א .

0 תגובות