סדר ליל פסח המפורסם: " קַדֵּשׁ וּרְחַץ, כַּרְפַּס, יַחַץ, מגיד, חַצָה, מוֹצִיא מַצָּה, מָרוֹר, כּוֹרֵךְ, שֻׁלְחָן עוֹרֵךְ, צָדָד, בָּרֵךְ, רַב, רַב, נִרְכָּל, נִרְכָּה, נִרְכָּה, נִרְכָּה, נִרְכָּה, נַפְשִׁי. נהגו בכל תפוצות ישראל לנהוג בסדר ליל פסח, כפי שנדפס במחזורים ובזמנינו מצויים בכל מקום ספרי "הגדה של פסח" מתוקנים דעת מפורט היטב איך יש לנהוג בכל סדר ליל פסח ועל כל אחד העורך בביתו בבחינת חכם עיניו ובראשו של הפסח הגדה של פסח "חזון עובדיה", המודפסת במהדורות רבות והמהודרות, ועל ידי הגדה זו והדומות שיוכלו כל אדם לנהל את הסדר כראוי).


איזה יין לקנות?
היין שמברכים עליו "בורא פרי הגפן", בכל השנה ובליל פסח, צריך על פי ההלכה שיהיה יין שלכל הפחות רובו הוא מענבים ממש. (ויש מחמירים אף יותר). ויין שמעורבת בו כמות גדולה של מים וסוכר, אין לברך עליו בורא פרי הגפן, אלא שהכל נהיה בדברו, כשם שעל משקאות קלים המכילים כעשרה אחוז מיץ ענבים מברכים שהכל נהיה בדברו. זה מן הראוי לקנות יין שידוע בוודאות שברכתו בורא פרי הגפן גם לדעת מרן השלחן ערוך.


יש יקבים המקפידים, אם מטעמי כשרות ואם מטעמי איכות, שהם יהיו רובם מענבים ממש. ומהם יקבי "כרמל", יקבי "רמת הגולן", ועוד. וברכתם "בורא פרי הגפן" ללא חשש.


מיץ ענבים
מי שקשה לו לשתות יין בליל הסדר, יכול לשתות "מיץ ענבים", ויוצא בו ידי חובת שתיית ארבע כוסות. והמחמיר לקחת יין דוקא, או לערב יין עם מיץ ענבים, תבוא עליו ברכה. וכן היה מייעץ רבינו הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצוק"ל, לערב עם היין מיץ ענבים, שבזה לפי שיטתו, יוצאים ידי חובה לכל הדעות.


כמה יין יש לשתות?
שיעור היין שצריך לשתות בליל הסדר הוא "ארבע כוסות", ולכל שיעור שיעור "רביעית" אחת, שיעור של כשמונים ואחד גרמים לכל כוס בלי הפסק כלל. כלומר, יש לשתות שיעור שמונים ואחד מ"ל (בערך שמונים גרם) בבת אחת בכל כוס שות, ואם שתה בדיעבד רק "רוב רביעית", כלומר שיעור כארבעים וחמישה גרם, יצא ידי חובה ואין צריך לשתות שוב.


אדם חולה
אדם שקשה עליו מאד שתיית היין, והוא מיקל לשתות רק רוב רביעית בכל פעם, יזהר בשתיית כוס שלישית או בשתית כוס רביעית, לשתות שיעור רביעית ממש, כדי שיוכל לברך אחר כך ברכת על הגפן. (כי לענין ברכת על הגפן, שהיא הברכה שאחר שתית היין, לא די בשתית רוב רביעית).


גם אדם שקשה לו לשתות יין, חייב לשתות יין בליל הסדר,זה מצוה בלילה הזה, ובגמרא אמרו על רבי יהודה ברבי אלעאי, שהיה סובל כל כך משתיית ארבע כוסות, עד שהיה קושר את צדעיו (צידי ראשו) מפסח ועד חג השבועות, ובכלל לא ויתר על המצוה.


אדם החולה בסוכרת נעורים, שאסור לו לשתות ארבע כוסות, לא ישתה ארבע כוסות, ואסור לו להחמיר על עצמו, שיש בזה סכנה ממש בשבילו.


ולסיכום: יש לקנות יין איכותי בהכשר מהודר שזהיר במנהגי הספרדים. ומי יכול שלא לשתות יין יכול לשתות מיץ ענבים. ויש לשתות ארבע כוסות כפי הסדר שבהגדה, ובכל כוס ישתה שיעור של שמונים ואחת מ"ל יין. ואדם שקשה לו מאד לשתות, יכול להקל בשתית "רוב רביעית", שהוא שיעור ארבעים וחמש מ"ל יין. (ובכוס שלישית או רביעית ישתה שיעור רביעית שלימה).











0 תגובות